De tijd van elfjes is voorbij

Honderdtien jaar zou Annie M.G. Schmidt in mei 2021 geworden zijn en nog altijd zijn haar versjes, verhalen en liedteksten superieur van taal, geestig, geëngageerd en verrassend actueel. In De tijd van elfjes is voorbijzoals Annie Schmidt het zag verzamelde Joke Linders uitspraken en observaties die vijftig jaar na dato nog altijd relevant zijn. Over woningnood, oorlogsgeweld, het milieu dat ten onder gaat, de toekomst van de jeugd of de macht van de bovenbazen.

Uit haar niet eerder gepubliceerde dagboeknotities (9 tot 13 mei 1940), gedichten, liedjes, kinderboeken en columns valt af te lezen hoe Annie naar de wereld keek. Betrokken, vanuit een vrije geest en met een onovertroffen verbeeldingskracht. De tijd van elfjes mag voorbij zijn, ’s avonds in het donker hebben dromen vrij spel. 

In 1999 promoveerde Joke Linders op het schrijverschap van Annie M.G. Schmidt, Doe nooit wat je moeder zegt (Querido). In 2016 maakte zij samen met andere fans Het ABC van Annie MG (Meulenhoff) en nu volgt dan De tijd van elfjes is voorbij – zoals Annie Schmidt het zag (Schaep14). 

Joke Linders, De tijd van elfjes is voorbij – zoals Annie Schmidt het zag, ISBN 9789082947083, 110 pp,€17,50 is vanaf 25 maart te bestellen bij de boekhandel, via www.boekenroute.nl en uitgeverij Schaep14 info@schaep14.nl

Verzet en SS

Verzet en SS – het verzwegen verleden van een vader van Carien van Beek is een aangrijpend boek over een vader met een bijzondere oorlogsgeschiedenis. Zowel verzetsman in hart en nieren als wanhopige Waffen-SS’er. Zijn Duitse hel duurt vijftien maanden, waarna hij zich opnieuw bij zijn verzetsvrienden in Amsterdam voegt. Na de bevrijding wacht hem het interneringskamp en een proces wegens vreemde krijgsdienst. Een aangrijpende zoektocht over verraad en vertrouwen, over de pijn van het zwijgen, over oorlog die zoveel kanten heeft, over mens en maatschappij in elke tijd.

het schilderij Tranen aan Zee op het omslag is van Emilie Lindenbergh

Carien van Beek studeerde enige tijd kunstgeschiedenis, maar het leven van reisjournalist trok haar meer. Tien jaar schreef zij voor publiekstijdschriften. Als televisieregisseur maakte zij onder meer het programma Weg van de Snelweg Europa. Waarna zij terugkeerde naar de collegebanken om culturele antropologie te studeren. 

Over de Tweede Wereldoorlog is al veel geschreven en nog altijd veel gezwegen. Met Verzet en SS wil ik de generaties van nu toefluisteren: zwijg niet, wil weten, spreek, zoek uit, verbeeld, verwerk. Laat de toegedekte bladzijden van onze geschiedenis het licht zien. Het kan oude wonden helen.

Verzet en SS is een uitgave van Schaep14, bevat 246 pp en kost net geen 22 euro, ISBN 9789082947076. Te bestellen via elke boekhandel in Nederland, www.boekenroute.nl of rechtstreeks van de uitgever: info@schaep14.nl / 023 5490541.

De dag waarop ik Churchill tegenkwam

Na een leven lang publiceren en doceren komt Rudolf Geel met autobiografische verhalen. Hoe kwam hij daartoe? ‘ Door het eigen leven als uitgangspunt te nemen, komen gebeurtenissen en herinneringen uit je leven in een ander licht te staan. Door er verhalen van te maken voor andere ogen dan die van jezelf, krijgen ze een eigen of nieuwe waarheid. Dat geeft veel voldoening.’

In de verhalenbundel De dag waarop ik Churchill tegenkwam gaat Rudolf Geel terug naar de tijd vlak na de bevrijding maar ook naar het graf van Stefan Zweig. Hij brengt een overgrootvader tot leven die een fanatieke christen was, volgt het spoor terug van een bijzondere grootmoeder die hij nooit heeft gekend, verzint er een oom bij en voert een gesprek met zijn vader. Met elkaar bieden ze een inkijkje in Geels leven. Vrolijke belevenissen, maar ook melancholieke herinneringen aan wie hem lief waren en in de tijd verdwenen.

Rudolf Geel (1941) debuteerde in 1963 bij de Bezige Bij met de roman De magere heilige. Hierna volgden romans, verhalen- en essaybundels. Hij werkte als universitair docent Taalbeheersing en Retorica aan de UvA, promoveerde op de geschiedenis van het Nederlandse schrijfvaardigheidsonderwijs en was onder meer voorzitter van PEN Nederland en het Schrijvers in Nood Fonds van deze organisatie.

Rudolf Geel, De dag waarop ik Churchill tegenkwam – Autobiografische verhalen, ISBN 9879082947051, 128 pp, 16,95. Vanaf 16 mei te bestellen via elke boekwinkel, www. boekenroute.nl, info@schaep14.nl  Zie ook (hier komt een verwijzing naar een filmpje)

Ontvlucht of verbannen van Ibrahim Yerden

Het bewogen levensverhaal van een Turkse jongen die zijn geboorteland moest verlaten, omdat zijn ideeën conflicteerden met die van de bestaande orde. In deze autobiografie komen thema’s als asiel zoeken, assimileren, integreren, vrijheid en gelijkheid tot leven.

İbrahim Yerden (1964) groeide op in het Alevitische dorp Pöhrek (midden-Anatolië). Hij was 19 toen hij Turkije moest verlaten en na een zwerftocht door Europa in Nederland belandde. Hij studeerde culturele antropologie in Amsterdam en promoveerde op een onderzoek naar Tradities in de knel, zorgverwachtingen en zorgpraktijk bij Turkse ouderen en hun kinderen in Nederland (2013).

In woord en daad houdt hij zich sindsdien bezig met maatschappelijke vraagstukken als de zorg voor ouderen en het lot van de asielzoeker. Sinds maart 2018 zit hij voor de PvdA in de gemeenteraad van Haarlem.

Ontvlucht of verbannen van İbrahim Yerden verschijnt 12 maart 2020; 128 pp met illustraties, is een uitgave van Schaep14, ISBN 9789082947045, €15,00 www.schaep14.nl; info@schaep14.nl,Verkrijgbaar bij de erkende boekhandel, via www.boekenroute.nl of de uitgeverij

Haarlems Dodenboek van Wilfred Takken

 

De vijftiende uitgave van uitgeverij Schaep14 is het debuut van Wilfred Takken, NRC-redacteur.

‘Prachtige, treurige, grappige observaties. En het gaat nog over de dood ook; dat is altijd mooi meegenomen,’ schreef Sylvia Witteman

 

Takken verkent met humor en compassie wat de acht sterfgevallen in zijn leven voor hem betekenden. Van de moord in een café tot de laatste hartaanval van zijn vader. De meesten stierven jong – de jongste was zelfs nog niet geboren.

Wilfred Takken (Haarlem, 1967) is in het dagelijks leven NRC-redacteur. Hij was verder hoofdredacteur van de literaire tijdschriften Poesjkin Wat en Verdronken Kalf. Ook schreef hij mee aan Het ABC van Annie MG en het Familiewoordenboek.

Haarlems Dodenboek heeft 112 pagina’s en fascinerende illustraties van de 19e-eeuwse Mexicaanse kunstenaar José Guadalupe Posada. Het boek kost 15 euro en is vanaf 21 november te koop bij iedere boekhandel in Nederland en België. ISBN 978 90 829470 38

Fluisterend goud van Diederik de Boorder

 

Wat is dat eigenlijk, fluisterend goud? Diederik de Boorder weet de Chinezen duidelijk te maken dat ze veel meer roeitalent in huis hebben dan ze denken. Talent dat ontdekt en gekend moet worden. In 2005 was hij tien maanden lang de roeicoach voor een grote provincie in China. Het werd een bizar avontuur. Laten Westerse en Oosterse trainingsmethoden zich wel verzoenen? Hij leert er veel over de Tao en over de kracht van de wil. Het verslag van dat avontuur kreeg zijn weerslag in het fascinerende verhaal dat hij samen met zijn vrouw beleefde.

Erica Terpstra schrijft in haar voorwoord dat het lezen haar kippenvel bezorgde, zo fascinerend is het om mee te maken wat topsport met mensen kan doen.

Fluisterend goud  is het literaire debuut van Diederik de Boorder, het heeft 176 pp en kost € 19,95. Vanaf 27 september te koop bij de boekhandel en via www.boekenroute.nl. ISBN 978 90 829470 2 1

 

Franse les. Een jongen over zijn eerste liefde

Franse les van Ewoud Sanders is een autobiografische novelle, waarin Thijs zich afvraagt wie hij was toen hij in zijn docente kunstgeschiedenis en handenarbeid zijn eerste liefde ontmoette. Vijftien jaar was hij toen Karin hem bij zich riep. ‘Ik heb gezien hoe je in de lessen naar me zit te kijken. Het is duidelijk dat je verliefd op me bent.’ Ze biedt aan hem bijles te geven en zo begint een intensieve periode van zijn adolescentie.  Vijfenveertig jaar later besluit Thijs zijn eerste liefde op te zoeken. ‘Ik denk niet dat ik misbruik van jou heb gemaakt,’ zegt zij. ‘En jij niet van mij.’ Een verhaal over een jeugdliefde die ruw eindigde. En over de onbetrouwbaarheid van het geheugen.

‘Ik las dit verhaal met zachte ontroering. Al na de eerste pagina wist ik dat ik in een fascinerend liefdesverhaal was beland. Mijn intuïtie heeft me niet bedrogen.’  Thomas Verbogt

‘Een spannend, maar vooral ontroerend boek, geschreven in een transparante, enigszins terughoudende stijl. In taal en sfeer bracht het de jaren zeventig bij me terug.’  Frits Spits

Franse Les, ISBN 9789082947014, 128pp, €15,00

Bestellen via info@schaep14.nl, www.boekenroute.nl, de boekhandel of 023 5490541

 Bij de presentatie van het boek – bij boekhandel Blokker in Heemstede – sprak Emile Schrijver, directeur Joods Historisch Museum, over de naoorlogse generatie joodse jongens in  het algemeen en die van de hoofdfiguur in het boek van Ewoud Sanders in het bijzonder. Hij eindigde zijn toespraak met de fraaie uitsmijter: Franse les is een geslaagde archeologische expeditie in de krochten van de ziel van een beginnende maar zeer ervaren literair auteur. 

U kunt Ewoud Sanders beluisteren op:

https://podcastluisteren.nl/ep/Opium-Opium-Het-gesprek-Ewoud-Sanders-over-zijn-novelle-Franse-les

Geversstraat 25 – Opgroeien in Oegstgeest

Net als vele anderen dacht Joke Linders nauwelijks herinneringen te hebben aan haar jeugd. Na het schrijven van Geversstraat 25 kan zij dat niet meer zeggen. Uit brieven, dagboeken, foto’s, voorwerpen, gesprekken en ander studiemateriaal kwam het meisje te voorschijn dat toen nog Joke Nouwens heette. Een meisje met dromen, onzekerheden en veel vragen.

Geboren in het midden van de oorlog, in een rooms-katholiek milieu in Oegstgeest, groeide Joke Nouwens op in de jaren vijftig. Een tijd van wederopbouw en herstel die de opmaat was voor de grote veranderingen van de jaren zestig en zeventig.

Het reconstrueren van haar ervaringen leverde een spannende zoektocht op waarin menig tijd- en lotgenoot zich zal kunnen herkennen. Oegstgeest was en blijft een bijzondere plek.
Joke Linders Geversstraat 25 – Opgroeien in Oegstgeest, 152 pp, ISBN 9879082947007, 15 euro verschijnt 11 november 2018. Te bestellen bij uw boekhandel, via www.boekenroute.nl of rechtstreeks bij uitgeverij Schaep14 (info@schaep14.nl)

 

Voor eeuwig vrij – Eerebegraafplaats Bloemendaal

In het Jaar van het Verzet presenteert uitgeverij Schaep14 omslag Voor eeuwig vrij.inddoverpeinzingen in woord en beeld van Hildebrand de Boer. Reflecties over de zinloosheid van oorlog en geweld, het verlangen naar vrede en vrijheid. Uitingen van respect en dankbaarheid voor de mannen en vrouwen die zich te weer stelden tegen terreur. Mededogen voor hen die achterbleven. Bij elk gedicht koos hij een passende foto van de Eerebegraafplaats in Bloemendaal. Op deze plaats van herdenken vonden 373 slachtoffers van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog hun rustplaats. Bekende en onbekende helden. Elk jaar op 4 mei bezoeken een paar duizend mensen hun graven om stil te staan bij wat zij over hadden voor onze vrijheid.
Hildebrand de Boer – Eerebegraafplaats Bloemendaal ISBN 9789082177190, 54 blz. 15 euro.
Te verkrijgen via de boekhandels in Haarlem en omgeving, info@schaep14.nl en www.boekenroute.nl

 

Het koffertje van mijn moeder, herinneringen aan Indië

is meer dan een persoonlijk verhaal. Het vertelt over al die mensen die tijdens WOII in Nederlands-Indië verbleven en voor wie nauwelijks of geen aandacht was toen ze na de oorlog, beroofd van alles wat hen dierbaar was, naar Nederland terugkeerden. cover07voor_RGB185mm
Lange tijd durfde Martje het koffertje dat haar moeder uit Nederlands-Indië meenam niet te bekijken, tot op die regenachtige dag in november. De brieven en documenten in die koffer vertellen over de gelukkige beginjaren van haar ouders in Nederlands-Indië, over hun angst voor de Japanse bezetters, het verblijf in de vrouwenkampen, de slachtoffers van de Birma spoorweg onder wie haar vader en de kille ontvangst bij terugkeer in Nederland. Met de ordening en interpretatie van het schaarse materiaal en het achterna reizen van haar ouders – Indonesië, Birma, Japan – doorbreekt de auteur het ‘Indisch zwijgen’. Ze maakt duidelijk hoe oorlog het leven van mensen op zijn kop zet en al bij de allerkleinsten diepe sporen nalaat. Haar nuchtere en betrokken verslag is een eerbetoon aan alle moeders die de kracht hadden om vol te houden.
Het koffertje van mijn moeder zal de generatie die de oorlog in Indië meemaakte, zeker beroeren. Voor hun kinderen en kleinkinderen is het een blijvend levensdocument.

Het koffertje van mijn moeder, herinneringen aan Indië van Martje Saveur – 168 pagina’s, € 17,50 is te bestellen bij uitgeverij schaep14 (info@schaep14.nl), via www.boekenroute.nl en de betere boekhandel. (Tussen 25 mei en 10 juni te bestellen bij m.saveur@planet.nl )