Het koffertje van mijn moeder, herinneringen aan Indië

is meer dan een persoonlijk verhaal. Het vertelt over al die mensen die tijdens WOII in Nederlands-Indië verbleven en voor wie nauwelijks of geen aandacht was toen ze na de oorlog, beroofd van alles wat hen dierbaar was, naar Nederland terugkeerden. cover07voor_RGB185mm
Lange tijd durfde Martje het koffertje dat haar moeder uit Nederlands-Indië meenam niet te bekijken, tot op die regenachtige dag in november. De brieven en documenten in die koffer vertellen over de gelukkige beginjaren van haar ouders in Nederlands-Indië, over hun angst voor de Japanse bezetters, het verblijf in de vrouwenkampen, de slachtoffers van de Birma spoorweg onder wie haar vader en de kille ontvangst bij terugkeer in Nederland. Met de ordening en interpretatie van het schaarse materiaal en het achterna reizen van haar ouders – Indonesië, Birma, Japan – doorbreekt de auteur het ‘Indisch zwijgen’. Ze maakt duidelijk hoe oorlog het leven van mensen op zijn kop zet en al bij de allerkleinsten diepe sporen nalaat. Haar nuchtere en betrokken verslag is een eerbetoon aan alle moeders die de kracht hadden om vol te houden.
Het koffertje van mijn moeder zal de generatie die de oorlog in Indië meemaakte, zeker beroeren. Voor hun kinderen en kleinkinderen is het een blijvend levensdocument.

Het koffertje van mijn moeder, herinneringen aan Indië van Martje Saveur – 168 pagina’s, € 17,50 is te bestellen bij uitgeverij schaep14 (info@schaep14.nl), via www.boekenroute.nl en de betere boekhandel. (Tussen 25 mei en 10 juni te bestellen bij m.saveur@planet.nl )