STABAT MATER DOLOROSA

Het STABAT MATER is een dertiende-eeuws gedicht over het verdriet van een moeder die haar zoon ziet sterven aan het kruis. Zeven eeuwen lang inspireerde het componisten en musici tot het maken van ontroerende muziek.

De muzikale ontdekkingsreis van Hannie van Osnabrugge begon toen zij lid werd van een koor dat het Stabat Mater van Haydn ging zingen. Haar man, Hans van der Velde, raakte zo ontroerd door tekst en muziek dat hij alle Stabat Maters ging verzamelen die op cd waren uitgegeven. Zo ontstond de Ultimate Stabat Mater Website, een internationaal platform waar Stabat Mater liefhebbers elkaar ontmoeten en informeren. http://www.stabatmater.nl

Dertig jaar later schrijft Hannie van Osnabrugge een boek over de oorsprong en impact van het dertiende eeuwse gedicht; over de honderden componisten die er zich door lieten inspireren; over de kracht van muziek die troost biedt bij verlies; over hoe beeldhouwers, schilders, glazeniers, choreografen, dichters en vertalers tekst en muziek verbeeldden.

Hannie van Osnabrugge neemt haar lezers mee naar Todi in Umbrië, de geboorteplaats van de veronderstelde dichter van het Stabat Mater, naar bekende, vrouwelijke en hedendaagse componisten. Ze legt een verbinding tussen de Russische Anna Akhmatova en het Stabat Mater. Ze ontmoet zangers, vertalers en dansers die laten zien wat deze muziek voor hen betekent.

Stabat Mater Dolorosa-reis door zeven eeuwen muziek is een uitgave van Schaep14 in Bloemendaal www.schaep14.nl ISBN 9789083176420, 128 pp met veel illustraties, €22,50