Verzet en SS

Verzet en SS – het verzwegen verleden van een vader van Carien van Beek is een aangrijpend boek over een vader met een bijzondere oorlogsgeschiedenis. Zowel verzetsman in hart en nieren als wanhopige Waffen-SS’er. Zijn Duitse hel duurt vijftien maanden, waarna hij zich opnieuw bij zijn verzetsvrienden in Amsterdam voegt. Na de bevrijding wacht hem het interneringskamp en een proces wegens vreemde krijgsdienst. Een aangrijpende zoektocht over verraad en vertrouwen, over de pijn van het zwijgen, over oorlog die zoveel kanten heeft, over mens en maatschappij in elke tijd.

het schilderij Tranen aan Zee op het omslag is van Emilie Lindenbergh

Carien van Beek studeerde enige tijd kunstgeschiedenis, maar het leven van reisjournalist trok haar meer. Tien jaar schreef zij voor publiekstijdschriften. Als televisieregisseur maakte zij onder meer het programma Weg van de Snelweg Europa. Waarna zij terugkeerde naar de collegebanken om culturele antropologie te studeren. 

Over de Tweede Wereldoorlog is al veel geschreven en nog altijd veel gezwegen. Met Verzet en SS wil ik de generaties van nu toefluisteren: zwijg niet, wil weten, spreek, zoek uit, verbeeld, verwerk. Laat de toegedekte bladzijden van onze geschiedenis het licht zien. Het kan oude wonden helen.

Verzet en SS is een uitgave van Schaep14, bevat 246 pp en kost net geen 22 euro, ISBN 9789082947076. Te bestellen via elke boekhandel in Nederland, www.boekenroute.nl of rechtstreeks van de uitgever: info@schaep14.nl / 023 5490541.