Onder Japanse bezetting – familiekroniek

Op 12 juni 2022 presenteert uitgeverij Schaep14 het nieuwe boek van Anne Marie Uhlenbeck over haar opgroeien in het kamp Tjideng, Indonesië . Bij boekhandel Donner in Rotterdam, aanvang 15.00 uur. Gratis toegang, aanmelden bij info@schaep14.nl is aan te raden. Maria Heiden zal de auteur interviewen. Na afloop is er gelegenheid tot ontmoeten, boek laten signeren en een drankje.

Anne Marie Uhlenbeck, Onder Japanse bezetting – familiekroniek, 220 pp, ISBN 978-90-831764-3-7, €19,95

STABAT MATER DOLOROSA

Het STABAT MATER is een dertiende-eeuws gedicht over het verdriet van een moeder die haar zoon ziet sterven aan het kruis. Zeven eeuwen lang inspireerde het componisten en musici tot het maken van ontroerende muziek.

De muzikale ontdekkingsreis van Hannie van Osnabrugge begon toen zij lid werd van een koor dat het Stabat Mater van Haydn ging zingen. Haar man, Hans van der Velde, raakte zo ontroerd door tekst en muziek dat hij alle Stabat Maters ging verzamelen die op cd waren uitgegeven. Zo ontstond de Ultimate Stabat Mater Website, een internationaal platform waar Stabat Mater liefhebbers elkaar ontmoeten en informeren. http://www.stabatmater.nl

Dertig jaar later schrijft Hannie van Osnabrugge een boek over de oorsprong en impact van het dertiende eeuwse gedicht; over de honderden componisten die er zich door lieten inspireren; over de kracht van muziek die troost biedt bij verlies; over hoe beeldhouwers, schilders, glazeniers, choreografen, dichters en vertalers tekst en muziek verbeeldden.

Hannie van Osnabrugge neemt haar lezers mee naar Todi in Umbrië, de geboorteplaats van de veronderstelde dichter van het Stabat Mater, naar bekende, vrouwelijke en hedendaagse componisten. Ze legt een verbinding tussen de Russische Anna Akhmatova en het Stabat Mater. Ze ontmoet zangers, vertalers en dansers die laten zien wat deze muziek voor hen betekent.

Stabat Mater Dolorosa-reis door zeven eeuwen muziek is een uitgave van Schaep14 in Bloemendaal www.schaep14.nl ISBN 9789083176420, 128 pp met veel illustraties, €22,50

Nieuw boek van Aidan Chambers

Tussentijd noemt Chambers die turbulente periode dat je geen kind meer bent en ook nog niet volwassen, The Age Between.

Wat houdt jong zijn in? Hoe beleefde hij die periode zelf? Waarom ging hij voor jongeren schrijven? En hoe doe je dat? Chambers onderzoekt ook hoe en waarom klassiekers als De vanger in het graan van J.B. Salinger, Bonjour Tristesse van Françoise Sagan Het achterhuis van Anne Frank en veel van zijn eigen romans jongeren aanspreken.  

Tussentijd is een uniek boek geschreven vanuit de eigen ervaringen van Chambers als young adult, docent Engels en drama, en schrijver voor jongeren.

Aidan Chambers is een gelauwerd en veelgelezen auteur in Argentinië, België, Brazilië, China, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Israël, Italië, Japan, Korea, Kroatië, Nederland, Noorwegen, Spanje, Zweden en de Verenigde Staten.  https://nl.wikipedia.org.wiki.Aidan_Chambers;

In zijn Dance Sequence – Verleden week, Je moet dansen op mijn graf, Nu weet ik het, De tolbrug, Niets is wat het lijkt en Dit alles – verkent hij de emotionele, cognitieve, seksuele, spirituele en sociale aspecten van het jong zijn.

Tussentijd van Aidan Chambers is vanaf 10 maart te verkrijgen bij alle boekhandels en via info@schaep14. ISBN 97890831, 192 pp. € 19,95. Bij tien exemplaren of meer korting van 10%. Oorspronkelijke titel The Age Between , vertaald door Joke Linders

  • over lezen en schrijven en hoe die twee elkaar verrijken
  • over literaire theorie en schrijftips
  • over jongerenliteratuur met een eigen canon en eigen kwaliteiten
  • inspiratie en leesplezier voor alle fans van Aidan Chambers
  • eyeopener voor docenten, schrijvers, ouders en bibliothecarissen

De tijd van elfjes is voorbij

Honderdtien jaar zou Annie M.G. Schmidt in mei 2021 geworden zijn en nog altijd zijn haar versjes, verhalen en liedteksten superieur van taal, geestig, geëngageerd en verrassend actueel. In De tijd van elfjes is voorbijzoals Annie Schmidt het zag verzamelde Joke Linders uitspraken en observaties die vijftig jaar na dato nog altijd relevant zijn. Over woningnood, oorlogsgeweld, het milieu dat ten onder gaat, de toekomst van de jeugd of de macht van de bovenbazen.

Uit haar niet eerder gepubliceerde dagboeknotities (9 tot 13 mei 1940), gedichten, liedjes, kinderboeken en columns valt af te lezen hoe Annie naar de wereld keek. Betrokken, vanuit een vrije geest en met een onovertroffen verbeeldingskracht. De tijd van elfjes mag voorbij zijn, ’s avonds in het donker hebben dromen vrij spel. 

In 1999 promoveerde Joke Linders op het schrijverschap van Annie M.G. Schmidt, Doe nooit wat je moeder zegt (Querido). In 2016 maakte zij samen met andere fans Het ABC van Annie MG (Meulenhoff) en nu volgt dan De tijd van elfjes is voorbij – zoals Annie Schmidt het zag (Schaep14). 

Joke Linders, De tijd van elfjes is voorbij – zoals Annie Schmidt het zag, ISBN 9789082947083, 110 pp,€17,50 is vanaf 25 maart te bestellen bij de boekhandel, via www.boekenroute.nl en uitgeverij Schaep14 info@schaep14.nl

Verzet en SS

Verzet en SS – het verzwegen verleden van een vader van Carien van Beek is een aangrijpend boek over een vader met een bijzondere oorlogsgeschiedenis. Zowel verzetsman in hart en nieren als wanhopige Waffen-SS’er. Zijn Duitse hel duurt vijftien maanden, waarna hij zich opnieuw bij zijn verzetsvrienden in Amsterdam voegt. Na de bevrijding wacht hem het interneringskamp en een proces wegens vreemde krijgsdienst. Een aangrijpende zoektocht over verraad en vertrouwen, over de pijn van het zwijgen, over oorlog die zoveel kanten heeft, over mens en maatschappij in elke tijd.

het schilderij Tranen aan Zee op het omslag is van Emilie Lindenbergh

Carien van Beek studeerde enige tijd kunstgeschiedenis, maar het leven van reisjournalist trok haar meer. Tien jaar schreef zij voor publiekstijdschriften. Als televisieregisseur maakte zij onder meer het programma Weg van de Snelweg Europa. Waarna zij terugkeerde naar de collegebanken om culturele antropologie te studeren. 

Over de Tweede Wereldoorlog is al veel geschreven en nog altijd veel gezwegen. Met Verzet en SS wil ik de generaties van nu toefluisteren: zwijg niet, wil weten, spreek, zoek uit, verbeeld, verwerk. Laat de toegedekte bladzijden van onze geschiedenis het licht zien. Het kan oude wonden helen.

Verzet en SS is een uitgave van Schaep14, bevat 246 pp en kost net geen 22 euro, ISBN 9789082947076. Te bestellen via elke boekhandel in Nederland, www.boekenroute.nl of rechtstreeks van de uitgever: info@schaep14.nl / 023 5490541.

De dag waarop ik Churchill tegenkwam

Na een leven lang publiceren en doceren komt Rudolf Geel met autobiografische verhalen. Hoe kwam hij daartoe? ‘ Door het eigen leven als uitgangspunt te nemen, komen gebeurtenissen en herinneringen uit je leven in een ander licht te staan. Door er verhalen van te maken voor andere ogen dan die van jezelf, krijgen ze een eigen of nieuwe waarheid. Dat geeft veel voldoening.’

In de verhalenbundel De dag waarop ik Churchill tegenkwam gaat Rudolf Geel terug naar de tijd vlak na de bevrijding maar ook naar het graf van Stefan Zweig. Hij brengt een overgrootvader tot leven die een fanatieke christen was, volgt het spoor terug van een bijzondere grootmoeder die hij nooit heeft gekend, verzint er een oom bij en voert een gesprek met zijn vader. Met elkaar bieden ze een inkijkje in Geels leven. Vrolijke belevenissen, maar ook melancholieke herinneringen aan wie hem lief waren en in de tijd verdwenen.

Rudolf Geel (1941) debuteerde in 1963 bij de Bezige Bij met de roman De magere heilige. Hierna volgden romans, verhalen- en essaybundels. Hij werkte als universitair docent Taalbeheersing en Retorica aan de UvA, promoveerde op de geschiedenis van het Nederlandse schrijfvaardigheidsonderwijs en was onder meer voorzitter van PEN Nederland en het Schrijvers in Nood Fonds van deze organisatie.

Rudolf Geel, De dag waarop ik Churchill tegenkwam – Autobiografische verhalen, ISBN 9879082947051, 128 pp, 16,95. Vanaf 16 mei te bestellen via elke boekwinkel, www. boekenroute.nl, info@schaep14.nl  Zie ook (hier komt een verwijzing naar een filmpje)

Ontvlucht of verbannen van Ibrahim Yerden

Het bewogen levensverhaal van een Turkse jongen die zijn geboorteland moest verlaten, omdat zijn ideeën conflicteerden met die van de bestaande orde. In deze autobiografie komen thema’s als asiel zoeken, assimileren, integreren, vrijheid en gelijkheid tot leven.

İbrahim Yerden (1964) groeide op in het Alevitische dorp Pöhrek (midden-Anatolië). Hij was 19 toen hij Turkije moest verlaten en na een zwerftocht door Europa in Nederland belandde. Hij studeerde culturele antropologie in Amsterdam en promoveerde op een onderzoek naar Tradities in de knel, zorgverwachtingen en zorgpraktijk bij Turkse ouderen en hun kinderen in Nederland (2013).

In woord en daad houdt hij zich sindsdien bezig met maatschappelijke vraagstukken als de zorg voor ouderen en het lot van de asielzoeker. Sinds maart 2018 zit hij voor de PvdA in de gemeenteraad van Haarlem.

Ontvlucht of verbannen van İbrahim Yerden verschijnt 12 maart 2020; 128 pp met illustraties, is een uitgave van Schaep14, ISBN 9789082947045, €15,00 www.schaep14.nl; info@schaep14.nl,Verkrijgbaar bij de erkende boekhandel, via www.boekenroute.nl of de uitgeverij

Haarlems Dodenboek van Wilfred Takken

 

De vijftiende uitgave van uitgeverij Schaep14 is het debuut van Wilfred Takken, NRC-redacteur.

‘Prachtige, treurige, grappige observaties. En het gaat nog over de dood ook; dat is altijd mooi meegenomen,’ schreef Sylvia Witteman

 

Takken verkent met humor en compassie wat de acht sterfgevallen in zijn leven voor hem betekenden. Van de moord in een café tot de laatste hartaanval van zijn vader. De meesten stierven jong – de jongste was zelfs nog niet geboren.

Wilfred Takken (Haarlem, 1967) is in het dagelijks leven NRC-redacteur. Hij was verder hoofdredacteur van de literaire tijdschriften Poesjkin Wat en Verdronken Kalf. Ook schreef hij mee aan Het ABC van Annie MG en het Familiewoordenboek.

Haarlems Dodenboek heeft 112 pagina’s en fascinerende illustraties van de 19e-eeuwse Mexicaanse kunstenaar José Guadalupe Posada. Het boek kost 15 euro en is vanaf 21 november te koop bij iedere boekhandel in Nederland en België. ISBN 978 90 829470 38

Fluisterend goud van Diederik de Boorder

 

Wat is dat eigenlijk, fluisterend goud? Diederik de Boorder weet de Chinezen duidelijk te maken dat ze veel meer roeitalent in huis hebben dan ze denken. Talent dat ontdekt en gekend moet worden. In 2005 was hij tien maanden lang de roeicoach voor een grote provincie in China. Het werd een bizar avontuur. Laten Westerse en Oosterse trainingsmethoden zich wel verzoenen? Hij leert er veel over de Tao en over de kracht van de wil. Het verslag van dat avontuur kreeg zijn weerslag in het fascinerende verhaal dat hij samen met zijn vrouw beleefde.

Erica Terpstra schrijft in haar voorwoord dat het lezen haar kippenvel bezorgde, zo fascinerend is het om mee te maken wat topsport met mensen kan doen.

Fluisterend goud  is het literaire debuut van Diederik de Boorder, het heeft 176 pp en kost € 19,95. Vanaf 27 september te koop bij de boekhandel en via www.boekenroute.nl. ISBN 978 90 829470 2 1

 

Franse les. Een jongen over zijn eerste liefde

Franse les van Ewoud Sanders is een autobiografische novelle, waarin Thijs zich afvraagt wie hij was toen hij in zijn docente kunstgeschiedenis en handenarbeid zijn eerste liefde ontmoette. Vijftien jaar was hij toen Karin hem bij zich riep. ‘Ik heb gezien hoe je in de lessen naar me zit te kijken. Het is duidelijk dat je verliefd op me bent.’ Ze biedt aan hem bijles te geven en zo begint een intensieve periode van zijn adolescentie.  Vijfenveertig jaar later besluit Thijs zijn eerste liefde op te zoeken. ‘Ik denk niet dat ik misbruik van jou heb gemaakt,’ zegt zij. ‘En jij niet van mij.’ Een verhaal over een jeugdliefde die ruw eindigde. En over de onbetrouwbaarheid van het geheugen.

‘Ik las dit verhaal met zachte ontroering. Al na de eerste pagina wist ik dat ik in een fascinerend liefdesverhaal was beland. Mijn intuïtie heeft me niet bedrogen.’  Thomas Verbogt

‘Een spannend, maar vooral ontroerend boek, geschreven in een transparante, enigszins terughoudende stijl. In taal en sfeer bracht het de jaren zeventig bij me terug.’  Frits Spits

Franse Les, ISBN 9789082947014, 128pp, €15,00

Bestellen via info@schaep14.nl, www.boekenroute.nl, de boekhandel of 023 5490541

 Bij de presentatie van het boek – bij boekhandel Blokker in Heemstede – sprak Emile Schrijver, directeur Joods Historisch Museum, over de naoorlogse generatie joodse jongens in  het algemeen en die van de hoofdfiguur in het boek van Ewoud Sanders in het bijzonder. Hij eindigde zijn toespraak met de fraaie uitsmijter: Franse les is een geslaagde archeologische expeditie in de krochten van de ziel van een beginnende maar zeer ervaren literair auteur. 

U kunt Ewoud Sanders beluisteren op:

https://podcastluisteren.nl/ep/Opium-Opium-Het-gesprek-Ewoud-Sanders-over-zijn-novelle-Franse-les