Onder Japanse bezetting – familiekroniek

Op 12 juni 2022 presenteert uitgeverij Schaep14 het nieuwe boek van Anne Marie Uhlenbeck over haar opgroeien in het kamp Tjideng, Indonesië . Bij boekhandel Donner in Rotterdam, aanvang 15.00 uur. Gratis toegang, aanmelden bij info@schaep14.nl is aan te raden. Maria Heiden zal de auteur interviewen. Na afloop is er gelegenheid tot ontmoeten, boek laten signeren en een drankje.

Anne Marie Uhlenbeck, Onder Japanse bezetting – familiekroniek, 220 pp, ISBN 978-90-831764-3-7, €19,95

Presentaties

Stabat Mater Dolorosa van Hannie van Osnabrugge zal worden gepresenteerd

  • in Oirschot op 27 maart 2022 in het Boterkerkje aldaar
  • in Santpoort-Noord op 31 maart 2022 in ’t Mosterdzaadje, 17.00 uur
  • in Heemstede op 6 april 2022 bij Boekhandel Blokker op de Binnenweg,10.30

STABAT MATER DOLOROSA

Het STABAT MATER is een dertiende-eeuws gedicht over het verdriet van een moeder die haar zoon ziet sterven aan het kruis. Zeven eeuwen lang inspireerde het componisten en musici tot het maken van ontroerende muziek.

De muzikale ontdekkingsreis van Hannie van Osnabrugge begon toen zij lid werd van een koor dat het Stabat Mater van Haydn ging zingen. Haar man, Hans van der Velde, raakte zo ontroerd door tekst en muziek dat hij alle Stabat Maters ging verzamelen die op cd waren uitgegeven. Zo ontstond de Ultimate Stabat Mater Website, een internationaal platform waar Stabat Mater liefhebbers elkaar ontmoeten en informeren. http://www.stabatmater.nl

Dertig jaar later schrijft Hannie van Osnabrugge een boek over de oorsprong en impact van het dertiende eeuwse gedicht; over de honderden componisten die er zich door lieten inspireren; over de kracht van muziek die troost biedt bij verlies; over hoe beeldhouwers, schilders, glazeniers, choreografen, dichters en vertalers tekst en muziek verbeeldden.

Hannie van Osnabrugge neemt haar lezers mee naar Todi in Umbrië, de geboorteplaats van de veronderstelde dichter van het Stabat Mater, naar bekende, vrouwelijke en hedendaagse componisten. Ze legt een verbinding tussen de Russische Anna Akhmatova en het Stabat Mater. Ze ontmoet zangers, vertalers en dansers die laten zien wat deze muziek voor hen betekent.

Stabat Mater Dolorosa-reis door zeven eeuwen muziek is een uitgave van Schaep14 in Bloemendaal www.schaep14.nl ISBN 9789083176420, 128 pp met veel illustraties, €22,50

Nieuw boek van Aidan Chambers

Tussentijd noemt Chambers die turbulente periode dat je geen kind meer bent en ook nog niet volwassen, The Age Between.

Wat houdt jong zijn in? Hoe beleefde hij die periode zelf? Waarom ging hij voor jongeren schrijven? En hoe doe je dat? Chambers onderzoekt ook hoe en waarom klassiekers als De vanger in het graan van J.B. Salinger, Bonjour Tristesse van Françoise Sagan Het achterhuis van Anne Frank en veel van zijn eigen romans jongeren aanspreken.  

Tussentijd is een uniek boek geschreven vanuit de eigen ervaringen van Chambers als young adult, docent Engels en drama, en schrijver voor jongeren.

Aidan Chambers is een gelauwerd en veelgelezen auteur in Argentinië, België, Brazilië, China, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Israël, Italië, Japan, Korea, Kroatië, Nederland, Noorwegen, Spanje, Zweden en de Verenigde Staten.  https://nl.wikipedia.org.wiki.Aidan_Chambers;

In zijn Dance Sequence – Verleden week, Je moet dansen op mijn graf, Nu weet ik het, De tolbrug, Niets is wat het lijkt en Dit alles – verkent hij de emotionele, cognitieve, seksuele, spirituele en sociale aspecten van het jong zijn.

Tussentijd van Aidan Chambers is vanaf 10 maart te verkrijgen bij alle boekhandels en via info@schaep14. ISBN 97890831, 192 pp. € 19,95. Bij tien exemplaren of meer korting van 10%. Oorspronkelijke titel The Age Between , vertaald door Joke Linders

  • over lezen en schrijven en hoe die twee elkaar verrijken
  • over literaire theorie en schrijftips
  • over jongerenliteratuur met een eigen canon en eigen kwaliteiten
  • inspiratie en leesplezier voor alle fans van Aidan Chambers
  • eyeopener voor docenten, schrijvers, ouders en bibliothecarissen

Van zinnig naar innig

Donderdag 23 september jl lanceerde uitgeverij Schaep14 het boek Van zinnig naar innig van Rokus de Groot. De filosofische verhalen in dat boek gaan over de vraag ‘Wie ben ik?’ De Groot verrijkte zijn zoektocht met legendes, anekdotes, gedichten, fabels en parabels die rechtstreeks uit zijn hart komen.

ISBN 9789083176406, 160 pp, € 19,95, te bestellen bij elke boekhandel en info@schaep14.nl

De tijd van elfjes is voorbij

Honderdtien jaar zou Annie M.G. Schmidt in mei 2021 geworden zijn en nog altijd zijn haar versjes, verhalen en liedteksten superieur van taal, geestig, geëngageerd en verrassend actueel. In De tijd van elfjes is voorbijzoals Annie Schmidt het zag verzamelde Joke Linders uitspraken en observaties die vijftig jaar na dato nog altijd relevant zijn. Over woningnood, oorlogsgeweld, het milieu dat ten onder gaat, de toekomst van de jeugd of de macht van de bovenbazen.

Uit haar niet eerder gepubliceerde dagboeknotities (9 tot 13 mei 1940), gedichten, liedjes, kinderboeken en columns valt af te lezen hoe Annie naar de wereld keek. Betrokken, vanuit een vrije geest en met een onovertroffen verbeeldingskracht. De tijd van elfjes mag voorbij zijn, ’s avonds in het donker hebben dromen vrij spel. 

In 1999 promoveerde Joke Linders op het schrijverschap van Annie M.G. Schmidt, Doe nooit wat je moeder zegt (Querido). In 2016 maakte zij samen met andere fans Het ABC van Annie MG (Meulenhoff) en nu volgt dan De tijd van elfjes is voorbij – zoals Annie Schmidt het zag (Schaep14). 

Joke Linders, De tijd van elfjes is voorbij – zoals Annie Schmidt het zag, ISBN 9789082947083, 110 pp,€17,50 is vanaf 25 maart te bestellen bij de boekhandel, via www.boekenroute.nl en uitgeverij Schaep14 info@schaep14.nl

Verzet en SS – het verzwegen verleden van een vader

Op 22 oktober 2020 presenteert uitgeverij Schaep14 het debuut van Carien van Beek, het even aangrijpende als louterende boek Verzet en SS – het verzwegen verleden van een vader

Filmpje van de presentatie is te zien op:
https://youtu.be/FhqOsKr9Ak4 Zie verder Tijd voor Max terugkijken van 22 okt. jl en een rijk interview op www.nvgj.nl

Het boek: Lang na zijn dood krijgt Cecilia te horen dat haar vader als vrijwilliger aan het oostfront vocht. Geschokt, verdrietig en ontredderd duikt ze in zijn verleden. Was haar vader fout? Hij deed mee aan de Februaristaking van 1941, haalde ’s nachts de bordjes ‘Verboden voor Joden’ weg en dan toch tekenen voor de Waffen-SS? Verzet en SS is een even aangrijpend als verrassende zoektocht naar verraad en vertrouwen, de pijn van het zwijgen, oorlog die zoveel kanten heeft en mens en maatschappij in elke tijd.

Over de Tweede Wereldoorlog is al veel geschreven en nog altijd veel gezwegen. Met Verzet en SS wil ik de generaties van nu toefluisteren: zwijg niet, wil weten, spreek, zoek uit, verbeeld, verwerk. Laat de toegedekte bladzijden van onze geschiedenis het licht zien. Het kan oude wonden helen.

Verzet en SS – het verzwegen verleden van een vader is een uitgave van Schaep14, ISBN 9789082947076, 246 blz, € 21,99. Vanaf half oktober te bestellen bij alle boekhandels, via www.boekenroute.nl en info@schaep14.nl/023 5490541

De dag waarop ik Churchill tegenkwam

Na een leven lang publiceren en doceren komt Rudolf Geel met autobiografische verhalen. Hoe kwam hij daartoe? ‘ Door het eigen leven als uitgangspunt te nemen, komen gebeurtenissen en herinneringen uit je leven in een ander licht te staan. Door er verhalen van te maken voor andere ogen dan die van jezelf, krijgen ze een eigen of nieuwe waarheid. Dat geeft veel voldoening.’

In de verhalenbundel De dag waarop ik Churchill tegenkwam gaat Rudolf Geel terug naar de tijd vlak na de bevrijding maar ook naar het graf van Stefan Zweig. Hij brengt een overgrootvader tot leven die een fanatieke christen was, volgt het spoor terug van een bijzondere grootmoeder die hij nooit heeft gekend, verzint er een oom bij en voert een gesprek met zijn vader. Met elkaar bieden ze een inkijkje in Geels leven. Vrolijke belevenissen, maar ook melancholieke herinneringen aan wie hem lief waren en in de tijd verdwenen.

Rudolf Geel (1941) debuteerde in 1963 bij de Bezige Bij met de roman De magere heilige. Hierna volgden romans, verhalen- en essaybundels. Hij werkte als universitair docent Taalbeheersing en Retorica aan de UvA, promoveerde op de geschiedenis van het Nederlandse schrijfvaardigheidsonderwijs en was onder meer voorzitter van PEN Nederland en het Schrijvers in Nood Fonds van deze organisatie.

Rudolf Geel, De dag waarop ik Churchill tegenkwam – Autobiografische verhalen, ISBN 9879082947051, 128 pp, 16,95. Vanaf 16 mei te bestellen via elke boekwinkel, www. boekenroute.nl, info@schaep14.nl  Zie ook (hier komt een verwijzing naar een filmpje)