In gesprek met Ewoud Sanders over Franse les

Uitgever: Wat beweegt een historicus die wekelijks in de NRC over taal schrijft om een novelle te schrijven over zijn eerste (jeugd)liefde?

Ewoud Sanders: Het werd weleens tijd, vond ik. Ik loop al langer met dat verhaal rond. Bovendien leek de tijd er rijp voor, met alle MeToo verhalen. Ik heb op mijn vijftiende tien maanden een relatie gehad met mijn lerares. Zij was 24. Een en ander speelt in 1973-1974, op een Vrije School. Ik hield toen een dagboek bij en heb ook nog brieven uit die tijd. Dat gaf me de mogelijkheid om het verhaal uit twee perspectieven te vertellen: een personage dat graaft in zijn verleden en een jongen die in dagboeken en brieven noteert wat hem overkomt. Vandaar ook de ondertitel: een jongen over zijn eerste liefde.

Uitgever: Is het een aanklacht?

Ewoud Sanders: Nee, dat wilde ik juist voorkomen. Ik heb geprobeerd er een kleine, tamelijk intieme liefdesgeschiedenis van te maken. Aan de lezer het oordeel of dat gelukt is, maar dat stond mij voor ogen. Het is met de nodige gereserveerdheid geschreven. Iemand zei: ingetogen. Dat past eerlijk gezegd ook het best bij me.

Uitgever: Hoe heb je het onderzoek aangepakt?

Ewoud Sanders: Als journalist en historicus. Van sommige dingen heb ik nagezocht wanneer ze in Nederland zijn geïntroduceerd, zoals de morning-afterpil en zwangerschapstest. Daarnaast heb ik alle betrokkenen opgezocht en ze naar hun herinneringen gevraagd. Zoals bekend is het geheugen notoir onbetrouwbaar. Dat is dan ook het onderliggende thema in dit verhaal. Verder spelen de ideeën van Rudolf Steiner een rol, samen met de Bijbel en het jodendom.

Uitgever: Het jodendom?

Ewoud Sanders: Ik heb een joodse achtergrond. Mijn vader moest op zijn vijftiende onderduiken. Toen mijn ouders ontdekten wat er tussen mij en die lerares gaande was, besloten ze mij een paar weken onder te brengen op een boerderij in Drenthe. Dat heeft natuurlijk niet echt iets met onderduiken te maken, maar voor mijn vader voelde dat wél zo. Hij moest van huis voor zijn veiligheid, ik voor die van mij. Hij was er zeer overstuur van.

Uitgever: Hoe kijk je terug op die relatie?

Ewoud Sanders: Dat is in de loop van de tijd veranderd. In mijn puberjaren dacht ik: dit is de grootste liefde uit mijn leven. In mijn studententijd deed ik er stoer over. Zo van: nou, op de middelbare school heb ik het dus met mijn handwerkjuf gedaan. Pas toen ik zelf kinderen kreeg, begon ik er anders naar te kijken. Toen dacht ik: wat zou er eigenlijk zijn gebeurd als ik een meisje van vijftien was geweest en zij een mannelijke docent? Zou het dan een zedenzaak zijn geworden? Inmiddels denk ik: zij was toen ook nog maar een jonge griet. Wat heb je op je 24ste nou werkelijk van het leven gezien?